KewanganCara Mudah

Salah Transfer Duit? Ini Cara Perlu Buat Untuk Dapatkan Semula Wang Kita

Cara Dapat Kembali Duit Yang Tersalah Pindahan Ke Akaun Orang Lain

Macam mana kalau kita salah transfer duit dekan akaun orang lain? Kalau zaman dulu, nak bayar semua secara tunai je atau pergi ke bank. Kini zaman dan canggih, nak bayar atau bagi duit dekat orang lain boleh dibuat semua secara online atau atas talian je. Tak kira lah guna komputer ataupun telefon je. Lagi-lagi sekarang beli makanan pun boleh bayar online je. Kadang-kadang tu sebab nak cepat boleh jadi kita tersilap buat transaksi bayaran ke orang lain.

Mesti pernah jadi macam ni kat korang kan? Kalau tak pernah lagi mungkin akan datang boleh terjadi. So, nak buat apa kalau berlaku macam ni? Ya lah kalau beli nasi ayam ke RM5 tak apa, tapi ni beli kek RM100 banyak juga tu kan kalau nak kira halal. Kalau tersalah buat dan cepat-cepat call bank mungkin dapat tolong, tapi kalau dah lambat baru perasan kadang bank dah tak boleh batalkan transaksi. Jangan panik jangan risau, ini cara dapatkan semula wang yang salah transfer ke akaun orang lain

Cara Dapat Kembali Duit Yang Salah Transfer Ke Akaun Orang Lain

1. Segera Buat Laporan Polis

Memang kebiasaannya bila melibatkan wang ringgit ni, perkara pertama korang kena buat adalah laporan polis. Pergi sahaja ke mana-mana balai polis berdekatan dan bagitahu nak buat laporan sebab tersalah buat pindahan wang ringgit. Dalam laporan polis tu boleh masukkan antara maklumat berikut:

  • Waktu transaksi (Boleh tengok di online banking)
  • Nombor akaun yang silap transfer
  • Jumlah Wang yang telah dipindahkan
  • Butiran lain berkaitan

Pastikan korang dapat sesalinan laporan yang dibuat untuk rekod simpanan dan memudahkan proses akan datang.

2. Pergi ke Cawangan Bank Yang Digunakan

Setelah mendapatkan salinan laporan polis, hadir ke mana-mana cawangan berhampiran Bank yang korang guna tu. Di kaunter, jelaskan lebih lanjut kepada staf bank situasi yang korang hadapi dan minta bantuan agar dapat mengembalikan wang korang.

3. Tunggu Persetujuan Pemilik Akaun Bank Yang Menerima Duit Tersilap Hantar

Disebabkan pemindahan wang yang dibuat ni adalah kesilapan korang sendiri dan transaksi tersebut juga adalah berjaya, pihak bank tidak boleh dengan mudahnya memasukkan kembali duit tersebut ke dalam akaun asal tanpa ada sebarang persetujuan pemilik akaun tersebut.

Maka boleh jadi dua kemungkinan iaitu pihak pemilik akaun bersetuju ataupun tidak bersetuju memulangkan kembali wang tersebut. Jika pemilik berkenaan bersetuju, beliau hendaklah hadir ke cawangan bank yang digunakan ketika transaksi diterima dan juga mengi borang khas. Setelah selesai diproses, barulah wang korang tu akan dikembalikan

Bagaimana Jika Penerima / Pemilik Akaun Enggan Memulangkan Kembali Wang?

Kalau terjadi sebegini iaitu pemilik akaun tidak ingin memulangkan kembali wang korang tu, tindakan yang korang boleh buat adalah dengan membawa perkara ini ke pihak mahkamah. Jika jumlah wang yang dipindahkan itu di bawah RM5,000 maka korang perlu isi borang tuntutan melalui Prosedur Tuntutan Kecil / Small Claim Procedure.

Ianya boleh dilakukan menerusi mahkamah majistret dan hanya boleh dibuat apabila jumlah tuntutuan adalah tidak lebih RM 5 ribu sahaja. Korang yang melalui prosedur tuntutan ini tak perlu pun nak lantik peguam, tapi sekiranya nak guna peguam dari luar mahkmah juga adalah dibenarkan. Hanya perlu isi borang tuntutan yang boleh didapati dari mahkamah majistret.

Walau bagaimanapun, jika jumlah yang tersalah transfer tu melebihi RM 5 ribu, korang memang tak ada cara lain selain menggunakan khidmat peguam untuk mendapatkan kembali wang yang korang tersalah pindah tu.

Sememangnya nak dapatkan duit ni bukan lah satu proses yang mudah kalau dah salah transfer.  Jadi sebelum nak transfer atau beli barang online tu pastikan lah korang check nombor akaun tu banyak kali sebelum transaksi berjaya.  Sebab kalau dah tersalah transfer tu, memang banyak yang korang kena buat tau. Orang kata lebih baik mencegah daripada merawat kan. Nak tahu cara dapatkan duit akaun bank hilang tiba-tiba boleh baca di SINI

Ikuti Kami

Anda Mungkin Minat

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Back to top button