InformasiSemasa

Apa Yang Rakyat Harapkan Dalam Belanjawan 2021?

Harapan Umum Rakyat Belanjawan 2021

Pasti ramai tertunggu-tunggu Belanjawan 2021 yang akan dibentangkan pada 6 November 2020, Jumaat jam 4 petang. Boleh ikuti siaran langsung di sini. Kenapa belanjawan ini penting sangat untuk korang tahu? Kerana pada pembentangan ini lah bantuan-bantuan kerajaan akan diumumkan bagi tahun 2021 khusus untuk rakyat Malaysia terutamanya bagi golongan B40 dan M40.

Tahun 2020 merupakan tahun yang sangat mencabar kerana berlakunya penularan wabak COVID19. Bukan sahaja kesihatan negara terjejas, tetapi ekonomi juga turut terkesan. Ramai dalam kalangan kita yang tidak boleh berniaga kerana Perintah Kawalan Pergerakan dan ada juga yang telah dibuang kerja. Sememangnya kita amat mengharapkan bantuan daripada pihak kerajaan untuk mengurangkan beban masalah yang dihadapi.

Apa Yang Rakyat Harapkan Dalam Belanjawan 2021?

Perkara paling utama yang korang harapkan mestilah bantuan daripada segi kewangan kan? Pihak kerajaan sememangnya prihatin dan telah pun memberikan beberapa jenis bantuan dalam inisiatif bantuan sebelum ini seperti Bantuan Prihatin Nasional, pemberian Moratorium dan macam-macam lagi. Soalannya adakah ia mencukupi? Apa lagi bantuan yang diperlukan oleh rakyat lagi-lagi bagi golongan yang terjejas seperti kita iaitu golongan miskin, B40 dan M40?

Bantuan Sara Hidup (BSH)

Bantuan Sara Hidup atau BSH merupakan bantuan yang telah diberikan sejak beberapa tahun yang lalu, dahulunya dikenali sebagai Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M). Bantuan ini lah yang amat dinantikan oleh rakyat golongan B40 seperti kita ini. Sebab dengan bantuan ini, kita akan mendapat bantuan kewangan tunai bagi memudahkan kita untuk menyara hidup seperti membeli makanan, keperluan dan sebagainya. Berapakah bayaran BSH sebelum ini?

Kategori BSH 2020:

 1. Isi rumah berpendapatan RM2,000 ke bawah : RM1,000
 2. Isi rumah berpendapatan RM2,001 – RM3,000 : RM750
 3. Isi rumah berpendapatan RM3,001 – RM4,000 : RM500
  Tambahan RM120/anak terhad kepada 4 orang anak satu keluarga
 4. Bujang berpendapatan RM2,000 ke bawah : RM300
 5. OKU berpendapatan RM2,000 ke bawah : RM300

Adakah jumlah tersebut mencukupi? Bagaimana pula bagi tahun 2021? Boleh rujuk panduan di bawah yang akan dikemaskini sebaik sahaja diumumkan

Bantuan Prihatin Nasional (BPN)

Bantuan Prihatin Nasional atau BPN telah pun diumumkan dalam perutusan khas sebelum ini oleh Perdana Menteri di mana terdahulunya telah diberikan BPN 1.0 dan terkini BPN 2.0. Bantuan ini amat diperlukan kerana mengambil kira golongan bujang yang sememangnya terkesan khususnya yang masih menganggur kerana peluang pekerjaan juga amat sedikit di musim pandemik ini.

Dengan bantuan tersebut sekurang-kurangnya golongan bujang boleh menggunakannya untuk membuat kerja sendiri seperti berniaga mahupun menjadi rider bagi Grabfood yang kini menjadi semakin popular di musim pandemik kerana orang takut untuk keluar dan menggunakan khidmat penghantaran makanan. Berapa jumlah bantuan BPN 2.0 yang telah diumumkan sebelum ini? Rujuk gambar di bawah

Adakah ini mencukupi? Adakah akan ada pertambahan bagi BPN dalam Belanjawan 2021? Sama-sama kita nantikan. Boleh juga rujuk pautan di bawah yang akan dikemaskini jika ada pengumuman terkini:

Pengeluaran KWSP

Selain daripada bantuan daripada pihak kerajaan yang amat kita harapkan. Rata-rata semua rakyat berharap agar pengeluaran duit daripada Akaun KWSP dibenarkan oleh pihak kerajaan. Terdahulu kerajaan telah pun membenarkan pengeluaran akaun 2 KWSP yang diberi nama i-Lestari. Jumlah pengeluaran yang dibenarkan sebelum ini adalah:

 • Daripada Akaun 2
 • Kadar Maksimum RM500 sebulan
 • Selama 12 bulan iaitu dari April 2020 hingga Mac 2021

Namun masih ramai rakyat Malaysia menyatakan hasrat bahawa ianya tidak mencukupi. Justeru mereka amat berharap bahawa kerajaan membenarkan pengeluaran bagi akaun 1 KWSP. Pihak kerajaan juga telah mengambil maklum dan sedang dalam kajian untuk melihat apa yang terbaik untuk rakyat dan negara.

Sekiranya dibenarkan pengeluaran akaun 1 KWSP, akan dikemaskini di pautan di bawah:

Moratorium atau Penangguhan Bayaran Ansuran Bank

Dalam masa yang sama, kita amat berharap juga pihak kerajaan dapat melanjutkan pemberian moratorium ataupun penangguhan bayaran ansuran bank bagi pinjaman kenderaan, loan peribadi, dan juga pinjaman loan rumah. Sebelum ini kerajaan telah pun memberikan pemberian moratorium seperti ketetapan berikut:

 • Moratorium Automatik : 6 bulan bermula 1 April 2020 – 30 September 2020
 • Moratorium Bersasar : Lanjutan 3 bulan bagi individu yang kehilangan pekerjaan dan pengurangan bayaran ansuran bagi individu terjejas pendapatan untuk tempoh 6 bulan.

Jadi bagi belanjawan 2021 apa pula yang diharapkan oleh kita, rakyat Malaysia bagi pemberian moratorium oleh kerajaan ini? Sama-sama kita nantikan, sekiranya ada akan dikemaskini di pautan di bawah:

Banyak lagi hasrat atau harapan rakyat daripada pihak kerajaan untuk Belanjawan 2021 ini. Dengan keadaan ekonomi yang sangat tertekan ini, rakyat juga banyak menderita kerana kekurangan pendapatan dan sumber duit untuk mencari makan dan keperluan hidup. Diharapkan kerajaan mempertimbangkan sebaiknya segala permintaan rakyat. Nak tahu bantuan apa yang akan rakyat akan terima dalam Belanjawan 2021 boleh baca sini (akan dikemaskini setelah belanjawan 2021 diumumkan).

 

Ikuti Kami

Anda Mungkin Minat

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Back to top button