RumahCara Mudah

Bau Tandas Selalu Busuk? Ini Cara Mudah Hilangkan Bau Busuk Tandas & Kekal Wangi

Tips Hilangkan Bau Busuk Tandas Agar Lebih Selesa

Bilik air adalah tempat yang kita wajib pergi setiap hari dan pastinya masih ramai tak tahu cara hilangkan bau busuk tandas dengan mudah. Bilik air atau tandas merupakan tempat kita membuang air dan membersihkan diri daripada segala kekotoran. Oleh sebab itu bau busuk sememangnya sinonim dikaitkan dengan tandas. Tapi tak semestinya kita hanya perlu biarkan sahaja bilik air kita asyik berbau busuk tanpa usaha untuk mewangikannya. Barulah kita tak rasa geli apatah lagi berasa malu jika ada tetamu yang datang ke rumah.

Sebenarnya terdapat pelbagai produk yang dijual di luar sana untuk memberikan kesegaran dan kewangian pada ruang bilik air. Namun begitu tak semua produk berkesan malah ada yang dijual dengan harga agak mahal tetapi tandas tetap berbau busuk. Kalau diikutkan terdapat pelbagai kaedah untuk memastikan tandas sentiasa berbau wangi dan segar selain menggunakan pewangi sahaja antaranya adalah seperti dikongsikan di bawah.

Cara Hilangkan Bau Busuk Tandas & Kekal Wangi Sepanjang Masa Dengan Mudah

Berikut dikongsikan cara hilangkan bau busuk tandas dengan beberapa kaedah yang mudah:

Arang

Arang merupakan salah satu bahan semulajadi yang mampu menyerap bau busuk apa sekalipun dengan efektif. Antaranya termasuklah menghilangkan bau busuk kepam dalam almari, bau busuk tahi kucing dan juga bau busuk tandas. Caranya mudah sahaja:

 • Letakkan beberapa ketul arang kecil di dalam beg kain atau beg plastik yang berlubang
 • Gantungkannya di tempat yang berbau seperti berhampiran mangkuk tandas

Hampas Kopi

Kopi juga merupakan salah satu bahan yang sangat popular dalam meneutralisasikan bau. Tidak kiralah bau wangi ataupun bau busuk. Kopi sememangnya agen yang berkesan dalam menyahkan bau-bauan lain. Oleh itu cara menggunakannya adalah:

 • Masuk atau taburkan hampas kopi ke dalam lubang tandas atau singki tandas.
 • Biarkan ianya terendam buat seketika sebelum disiram
 • Bau yang tidak menyenangkan tersebut akan hilang

Hirisan Lemon

Lemon pula merupakan buahan jenis sitrus yang mempunyai bau yang sangat kuat dan mewangikan. Justeru memang tidak asing lagi penggunaan lemon dalam menyahkan bau-bauan yang tidak menyenangkan. Terdapat beberapa cara menggunakannya iaitu:

 1. Cara Pertama: Gunakan garam laut dan letakkan ianya di dalam kulit lemon . Gantikan garam tersebut setiap 4 atau 5 hari
 2. Cara Kedua: Hiriskan lemon dan letakkan di dalam mangkuk kemudian letakkan di dalam bilik air
 3. Cara Ketiga: Potong lemon kepada 2 bahagian dan gosokkan di bahagian dinding yang ingin dibersihkan dan diwangikan

Menyalakan Mancis

Sekiranya ada tetamu yang akan datang dalam masa yang terdekat, cuba nyalakan mancis buat seketika di dalam bilik air. Bau yang tidak wangi tersebut akan hilang.

Namun begitu, cara ini dipercayai hanya bersifat sementara kerana nyalaan api tersebut akan hanya ‘mentutup’ bau busuk tersebut.

Guna Essential Oil

Selain pewangi biasa, essential oil adalah salah satu bahan yang popular untuk mewangikan sesuatu tempat termasuklah dalam bilik air. Cara menggunakannya adalah:

 • Masukkan dua cawan air, satu sudu cuka putih, satu sudu soda penaik dan 10 titis essential oil seperti lavender, eucalyptus atau sitrus di dalam botol penyembur
 • Letakkan ianya dalam bilik air dan ia akan memberi bau yang segar yang berpanjangan dalam bilik air

Letakkan Pokok Bunga

Bunga merupakan salah satu bahan semulajadi yang wangi dan digunakan secara meluas termasuklah di dalam penghasilan pewangi dan sebagainya. Justeru dengan meletakkan pokok bunga di dalam tandas dapat memberikan kewangian semulajadi di bilik air sekaligus mencantikkan pemandangan. Antara pokok yang boleh digunakan adalah:

 • Pokok Bunga Jasmin
 • Pokok Bunga Lili
 • Pokok Bunga Ros

Elakkan Kain Lembap

Antara perkara yang boleh menyebabkan bau busuk adalah kain yang lembap. Sebagai contoh alas kaki yang lembap boleh menyebabkan bakteria berkumpul dan mengeluarkan bau busuk. Justeru apa yang perlu dibuat adalah:

 • Cuci atau gantikan alas kaki sekerap mungkin
 • Elakkan gantung baju atau tuala di dalam bilik air dalam tempoh yang lama

Pengaliran Udara Yang Baik

Antara masalah utama bau tandas busuk adalah kerana tiada pengaliran udara yang baik. Lazimnya setiap tandas mempunyai tingkap di mana tujuannya adalah untuk mengalirkan pengudaraan dari dalam ke luar dan luar ke dalam. Justeru apa yang perlu dibuat adalah:

 • Buka tingkap seluas-luasnya selepas menggunakan bilik air
 • Jika tiada tingkap, pasang extractor fan atau atau kipas ekzos untuk mengalirkan udara

Cuci Bilik Air Dengan Kerap

Perkara yang paling utama dan paling wajib untuk dibuat sebenarnya adalah mencuci bilik air atau tandas itu sendiri. Kalau tidak dicuci dengan kerap, kotoran mungkin akan melekat dalam bilik air dan sukar untuk ditanggalkan jika dibiarkan dalam tempoh lama. Apa yang perlu dibuat adalah:

 • Cuci tandas atau bilik air sekurang-kurangnya seminggu sekali

 

Dah tahu cara nak pastikan tandas dan bilik air sentiasa wangi dan segar lepas ni boleh lah buat ya tak kiralah di rumah, pejabat ataupun di sekolah. Baru lah lepasni nak guna tandas pun tak rasa geli atau malas kerana busuk kan. Kalau nak tahu cara mudah hilangkan kotoran degil atau lumut dalam tandas tu boleh baca lanjut di SINI.

 

 

Ikuti Kami

Anda Mungkin Minat

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Back to top button