Agama

Koleksi Doa Para Nabi. Boleh Amalkan Banyak Manfaat dan Kelebihannya.

Senarai Doa-Doa Para Nabi Allah SWT

Sebenarnya banyak koleksi doa para nabi yang boleh kita amalkan untuk kebaikan kita bersama. Doa adalah senjata orang mukmin, justeru kita amat digalakkan untuk berdoa kerana dengan doa lah segala permintaan dan hajat kita akan didengari dan dimakbulkan oleh Allah. Doa adalah amalan yang paling mudah untuk dilaksanakan kerana boleh dilakukan di mana-mana sahaja pada bila-bila masa.

Para nabi merupakan antara insan dipilih Allah SWT yang diutus untuk menyebarkan agama Islam. Ini bermakna mereka adalah teladan yang baik untuk seluruh umat Islam dan boleh dijadikan sebagai contoh. Sunnah Rasullullah SAW juga merupakan panduan dan rujukan kita selain daripada Al-quran. Maka dalam beribadah kepada Allah SWT, pastinya dengan mencontohi para rasul dan nabi merupakan keutamaan.

Koleksi Doa Para Nabi Yang Boleh Diamalkan

Sebenarnya doa-doa para nabi ini boleh diamalkan pada bila-bila masa, khususnya pada hari-hari mustajab doa seperti lailatulqadar, Hari Arafah dan sebagainya

Doa Nabi Adam 

Doa Nabi Nuh

Doa Nabi Hud

Doa Nabi Ibrahim

Doa Nabi Yusuf

Doa Nabi Ayub

Doa Nabi Yunus

Doa Nabi Musa

Doa Nabi Sulaiman

Doa Nabi Zakaria 

Doa Nabi Isa 

Doa Nabi Muhammad SAW 

 

Semoga perkongsian ini memberi manfaat buat kita semua. Jangan lupa kongsikan pada orang lain agar sama-sama peroleh manfaat. InshaAllah.

Baca juga: Waktu Mustajab Doa Bulan Ramadhan

Ikuti Kami

Anda Mungkin Minat

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Back to top button